dinsdag 7 februari 2017

Themaboeken: Ruimte, heelal, planeten

Veel kinderen vinden de ruimte, het heelal en de planeten een interessant onderwerp en willen er veel over weten. Daarom hieronder enkele boeken die voor deze groep kinderen bestemd is.


Astra en de astrotaartjes
Philip Reeve
Vanaf 8 jaar

Astra reist met haar familie door de ruimte naar een nieuwe thuisplaneet. Maar hun ruimteschip wordt aangevallen door allerlei terroriserende taartjes. Astra en haar robotvriend Plunk doen alles om hun ruimteschip redden.

 De planeten
Patricia Whitehouse
Vanaf 8 jaar

Alles over het zonnestelsel. Met veel foto's en gekleurde tekeningen in kleur.
 Het geheim van de ontvoering
Heyden, Haye van der
Vanaf 8 jaar
AVI: M5

Tom gaat met zijn ouders in Spanje wonen. Hier ontmoet hij de geheimzinnige Twister, een jongen met een geheim. Hij zegt dat hij van een andere planeet komt.
Heelal : ontdekken begint met één enkel woord
Vanaf 7 jaar

Informatie over het heelal. Bijvoorbeeld de verschillende planeten, sterren kijken en ruimtevaart. Met kijkgaten, uitvouwbare bladzijden en veel foto's in kleur.Opstijgen en wegwezen!
Tom Bradman
Vanaf 8 jaar

Lars woont op een ruimteschip. Samen met zijn klasgenootjes gaat hij op schoolreisje naar een andere planeet. Plotseling stuiten ze op een buitenaards wezen...
 Planeet van de tijd
Vanaf 8 jaar

De Kleine Prins en zijn vriend Vos landen op de Planeet van de Tijd. Hier is iets vreemds aan de hand: de tijd loopt te snel, of de tijd loopt te langzaam, of de klokken staan stil.

Planeet van de vuurvogel
Vanaf 8 jaar

De Kleine Prins en Vos komen op een planeet die helemaal verbrand is. Vuurvogel heeft alles in de as gelegd, omdat hij boos is op de koning


 Planeet van de wind
Vanaf 8 jaar

Op de planeet van de wind is de wind gaan liggen. Daardoor kunnen de eoluxen de grond niet meer verwarmen en wordt alles met ijs bedekt. Kan de Kleine Prins helpen?
 Het raadsel van de raptors
Stephen Cole
Vanaf 8 jaar

Astrosauriër kapitein Teggs krijgt de opdracht om de ruimte te verkennen. Hij ontdekt een boosaardige vijand, die hij gaat bestrijden.
maandag 23 januari 2017

Van juf Marjan in een nieuw jasje gegoten.


Sinds februari 2016 ben ik begonnen met bloggen. Eerst probeer je eens wat uit, schrijft over van alles en nog wat en dan ontdek je dat bepaalde artikelen reacties opleveren en uiteindelijk wist ik wat ik met mijn blog wilde doen.

Van juf Marjan

Ik ging recensies schrijven van prenten- en kinderboeken, heb een facebookpagina, en een facebookgroep aangemaakt: Kinder- en jeugdboeken en kreeg er steeds meer plezier in.
Dit  allemaal via blogspot. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden en zoveel leuke reacties zou krijgen. Als je zo een tijdje bezig bent ontdek je dat er toch wel wat beperkingen zijn als je met Blogspot werkt.
Na lang overwegen heb ik dus besloten mijn eigen domeinnaam aan te vragen en mijn blog over te zetten naar Wordpress en zie hier het resultaat. Ik ben er best trots op al zeg ik het zelf.
Hier kun je mijn recensies vinden van prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken en young adults. Ook artikelen over lezen en begrijpend lezen.
Ik nodig je uit om eens rond te kijken op mijn blog. Bovenin ga je naar de verschillende categorieën, prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken, lezen en over mij
Reacties, tips en tops zijn welkom. Als je lid wordt van Kinder- en jeugdboeken via facebook blijf je altijd op de hoogte van nieuwe blogs die online komen.

Je kunt mijn blog voortaan vinden op:  https://vanjufmarjan.nl/

woensdag 18 januari 2017

Oudere kinderen aanmoedigen om te blijven lezen.

Onderzoek wijst uit dat als kinderen ouder worden ze minder gaan lezen, maar dit is niet nodig. Kinderen die houden van lezen en tijd besteden aan lezen voor hun plezier, hebben betere lees- en schrijfvaardigheden, een grotere woordenschat en een bredere maatschappelijke kennis en begrip voor andere culturen.
Maar hoe kun je oudere kinderen nu aanmoedigen om te blijven lezen als ze al zoveel andere activiteiten en verplichtingen hebben?

Hieronder enkele tips.

 • Zorg dat kinderen jou als volwassene zien lezen, het maakt niet uit of dit een boek is,een krant, een gebruiksaanwijzing of een kookboek, als je maar leest. Het maakt niet uit wat.
 • Lees samen met de kinderen. Vraag ze te helpen bij het lezen van een recept in een kookboek, discussieer over een artikel in de krant, Probeer samen uit die gebruiksaanwijzing te komen.
 • Geef boeken cadeau, en vraag dat ook aan anderen dit te doen.
 • Ga samen naar de bibliotheek.
 • Lees series zoals bijvoorbeeld de boeken van Harry Potter.
 • Lees boeken waar je over kunt praten met de kinderen, maar niet op een toetsende manier.
 • Kinderen vinden het geweldig om hun favoriete schrijvers te ontmoeten. Schrijvers geven vaak signeersessies in bibliotheken of boekhandels. Ga hier met ze naar toe. ( op school is de schrijver in de klas een hele leuke optie.)
 • Zorg dat de omgeving uitnodigt tot lezen. Boekenplanken in de huiskamer, maar ook in de kamers van de kinderen. (In de klas een goed gevulde boekenkast en plekjes waar de kinderen prettig kunnen lezen.)
 • Laat kinderen boeken met elkaar ruilen. Hierdoor moedig je kinderen aan om met elkaar over boeken te gaan praten.
 • Boekpresentaties op school zijn ook een mooie gelegenheid om kinderen met verschillende boeken te laten kennismaken.

Ik laat de kinderen in mijn groep altijd minimaal één boekpresentatie houden per schooljaar, met de keuzemogelijkheid om meerdere te doen. Kinderen houden meestal graag nog een tweede en derde boekbespreking.
Tijdens de boekpresentatie maken de kinderen gebruik van een powerpoint. Ze vertellen iets over het boek, over de schrijver. Lezen een stukje voor uit het boek, maar vertellen niet hoe het afloopt zodat ze andere kinderen nieuwsgierig maken naar de afloop.

zaterdag 14 januari 2017

Mijn oma is een ooievaar - Alice Hoogstad

Ik las het prentenboek Mijn oma is een ooievaar van Alice Hoogstad. Ik was verrast door de mooie platen en de eenvoud.

Alice Hoogstad heeft de Zilveren Penseel 2015 gekregen voor Monsterboek. Verder maakt ze al jaren illustraties voor kinderboeken, waaronder Polleke van Guus Kuijer.

Mijn oma is een ooievaar is een groot formaat prentenboek, met stevige kartonnen bladzijden.

Flaptekst:
Mijn oma is een ooievaar,
mijn opa is een krokodil,
mijn vader is een krokovaar
en dat is nog maar het begin.

Het boek begint met oma. Oma houdt van vliegen. Op de volgende pagina maken we kennis met opa, de krokodil. Op de volgende pagina komt dan papa tevoorschijn, een krokovaar. De broer van papa is een ooiedil.
Dan maken we kennis met de andere kant van de familie, Oma de olifant, opa de tijger, en dan is mama uiteraard een tijgofant, en de zus van mama een olijger.
Als laatste is er het kind, familie van allemaal.

Het thema in dit boek is duidelijk familie. En dat familie op elkaar lijkt, En dat jij van al die uiterlijkheden en persoonlijkheden wel wat hebt meegekregen. Dat is op de laatste pagina's heel duidelijk te zien.

Ook is het leuk om met kinderen dus te bedenken wat hij nu precies is of zal heten. (Als je niet verklapt dat het de tolikrolivaar is.

De tekeningen in het prentenboek zijn groot opgezet, maar hebben toch heel veel kleine details, waardoor het een prentenboek is wat regelmatig gelezen kan worden omdat je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt.

Mijn oma is een ooievaar,
Alica Hoogstad,
22 pagina's
Uitgeverij: Lemniscaat
2016

Mijn oma is een ooievaar en andere (prenten)boeken van Alice Hoogstad:

dinsdag 10 januari 2017

Themaboeken: Voetbal

Ook hier weer een aantal boeken, ditmaal over het thema voetbal. Ik weet dat er echt heel veel boeken over voetbal zijn. Heb je een suggestie voor een boek dat hier echt bijhoort, laat het me vooral weten.
De mooiste voetbaltrucjes

Weetjes over bekende voetballers/sters en zij laten je ook handige voetbaltrucjes zien. De trucjes worden stap voor stap uitgelegd.

De winnende uittrap 
Joep van Deudekom
Vanaf 9 jaar

Voetbalclub Hercules is op trainingsstage in Costa Rica. Maar alles loopt anders dan gedacht. Ze worden ontvoerd. Pieter bedenkt een ontsnappingsplan. Maar of dat lukt...?

Gescout! 
Fred Diks
Vanaf 9 jaar

Bij voetbalclub Stark wordt een talentendag georganiseerd. Koen droomt ervan om profvoetballer te worden. Gaat dit hem lukken?

Meidenboek over voetbal
Allyson Valentine Schrier
Vanaf 9 jaar

Handige weetjes en tips voor meiden die graag voetballen.

Cruijffie Jan Eilander
Vanaf 9 jaar

Johan Cruijff groeit op in Betondorp, vlak bij het Ajaxstadion. Daar kwam hij als kind vaak. Hij wilde niets anders dan een groot voetballer worden.

Voetballen als een prof : alles wat je moet weten om een supervoetballer te wordenVivian den Hollander,
Vanaf 8 jaar

Wat voor kleding draagt een voetballer? Wat is buitenspel? Lees wat een beginnende voetballer allemaal moet weten. Met tien verhalen over voetbalclub Blauw-Wit.

Felix de wervelwind
Joachim Masannek
Vanaf 9 jaar

De Wilde Voetbalbende daagt het jeugdteam van Ajax uit voor een wedstrijd. Bij Ajax speelt ook de nieuwe Braziliaanse klasgenoot van Felix, die nogal arrogant overkomt.

Gevecht om de Cup 
Gerard van Gemert
Vanaf 9 jaar

Stijn en zijn vriend Storm voetballen bij FC Rapitas. Ze proberen met hun ploeg regiokampioen te worden. De winnaar mag als toeschouwer naar een halve finale van de Champions League.


zondag 8 januari 2017

9 redenen waarom kinderboeken belangrijk zijn.

Op mijn blog kun je verschillende reviews lezen van kinderboeken. Ik vind het leuk om kinderboeken te lezen, maar ook belangrijk dat kinderen boeken lezen, daarom plaats ik de reviews op mijn blog. Ook in de klas ben ik veel bezig met kinderboeken. We lezen elke dag een half uur in een (kinder)boek. Terwijl de kinderen aan het lezen zijn, lees ik zelf ook in een kinderboek, of lees samen met kinderen die hier moeite mee hebben. Zien lezen doet lezen.

Er zijn verschillende soorten kinderboeken. Hierover lees je meer in mijn blog: Soorten kinderboeken.

Als je kinderen de liefde voor het lezen bijbrengt, en is het een opstap naar een lezer vol zelfvertrouwen en enthousiastme. Met vertrouwen en enthousiasme  kunnen kinderen beter leren en onderzoeken.

Hieronder een lijstje met redenen waarom kinderboeken belangrijk zijn.
 • Een boek brengt stilte en rust in het soms best wel drukke leven van kinderen.
 • Verhalen stimuleren fantasie en spel.
 • Boeken stimuleren nieuwsgierigheid en discussie.
 • Kinderboeken lezen stimuleert en breidt de woordenschat uit.
 • Prentenboeken helpen kinderen de waardering voor kunst en schrijven te ontwikkelen.
 • Kinderboeken geven inspiratie, gedachten en reflectie.
 • Kinderboeken geven kinderen kennis.
 • Ze geven kinderen de mogelijkheid om te "reizen" naar andere plaatsen en tijden.
 • Door het lezen van boeken leren kinderen een concentratieboog op te bouwen.

Voorlezen is ook heel belangrijk, zeker op jongere leeftijd omdat hierdoor de taalontwikkeling wordt gestimuleerd, en het versterkt de band met het kind.

Kinderboeken zijn een waardevol gereedschap in de ontwikkeling van sociaal, emotioneel en educatieve vaardigheden. Het is dus belangrijk dat kinderen veel met boeken in aanraking komen.

In mijn blog: De fasen van het leren lezen lees je meer over de ontwikkeling van het lezen bij kinderen.


Bekijk op bol.com

zaterdag 7 januari 2017

YA fantasy: Falco en de gestolen Stympha's - Nienke Pool

Of ik haar boek wilde lezen was de vraag van Nienke Pool. Maar natuurlijk, en ik heb er geen spijt van.

Falco en de gestolen Stympha's is een YA fantasy verhaal gebaseerd op de mythe van Herakles en zijn gevecht tegen de Stymphalische Moordvogels uit de moerassen van het Oosten. Het boek bestaat uit zes delen waarin Nienke je meeneemt in een wereld vol fantasie.

Flaptekst: "Een Stympha, dat is toch een moordvogel met ijzeren klauwen en een vlijmscherpe snavel waarmee hij je ogen uitkrast?" "Ik noem hem vriend," antwoordt Falco, "hoe zal ik jou noemen?"

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden . Rovend trekken ze door het land en stelen de dierbare Stympha's van het vogelvolk. Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Fallco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij smenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht..

Toen ik begon te lezen moest ik wel even wennen. Het eerste deel verteld heel kort over een vrouw met een grijze vogel (Stympha) gevangenen en ijzige kou. In het tweede deel zijn we ineens in Kuskoy en maken we kennis met Falco. Het begint vredig met de visvangst voor de maanfeesten, maar algauw verandert dit omdat een groot zwijn verschijnt. Terwijl Falco deze wil gaan vangen, verschijnt er een vliegschip en beginnen de avonturen van Falco.
De Stypmpha's, de vogels die bij het vogelvolk horen waar Falco ook toe behoort worden gestolen.
Falco wil de vogel gaan redden omdat  zijn vader denkt dat het door hem komt dat de vogels meegenomen zijn door een onbesuisde actie.

Het boek neemt je mee in het rijk van Concordia en laat je kennismaken met alle volken uit het rijk van Concordia. Van de Alkeiden die het land overheersen, de goedaardige Malakken, de Akash met hun paarden tot Ferradura en het land van de Verschoppelingen.

De gebeurtenissen volgen zich in rap tempo op, en als je denkt dat het verhaal een bepaalde kant op gaat, wordt het ineens weer een heel andere kant op gestuurd.
Nienke schrijft het hele verhaal vanuit verschillende perspectieven zodat het verhaal vanuit verschillende ogen belicht wordt. Soms werkt dit verwarrend, maar doorlezend kom je altijd weer in de grote lijn uit.

Kortom, een fijne fantasy, met plezier gelezen. Dank je wel Nieknke dat ik dit boek mocht lezen.

Falco en de gestolen Stympha's
Nienke Pool
Godijn Publishing
2016
411 pagina's