zaterdag 12 maart 2016

De heksen van Roald DahlOp school kwam ik dit boek weer tegen in de boekenkast. Het is al best een oud boek, met lekker vergeelde bladzijden.  Ik ben het weer gaan lezen, hoe heerlijk.
Hieronder een korte samenvatting van het boek. Dit wil ik in mijn blog regelmatig gaan doen.
In het eerste hoofdstuk wordt het duidelijk dat dit boek niet over de heksen gaat zoals we ze uit de sprookjes kennen, maar dat het zomaar iedere vrouw kan zijn die je tegenkomt.
De eerste heksen komen uit Noorwegen. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven. De ik-figuur komt bij zijn oma in Noorwegen terecht en deze verteld hem over heksen en op vreemde wijze verdwenen of veranderde  kinderen.
Een echte heks kun je herkennen aan: ze draagt altijd handschoenen,  ze is altijd kaal, ze hebben iets grotere neusgaten dan gewone mensen, de iris in de ogen veranderd voortdurend van kleur, ze hebben nooit tenen, en hun spuug is blauw. Ze ruiken de geur van kinderen aan hondenpoep.
In ieder land bestaat een geheim heksengenootschap. Er is één Opperheks Over De Gehele Wereld.
Op een dag als de ik-figuur aan zijn boomhut werkt wordt hij geroepen door een vrouw met handschoenen. Hij klimt hoger de boom in verteld het ’s avonds aan oma.
In de zomervakantie willen ze naar Noorwegen, maar oma wordt erg ziek en dat kan dus niet doorgaan, maar gingen ze naar een hotel aan zee. De ik-figuur had twee witte muizen gekregen van oma, en dat werd al snel ontdekt. Maar hij mocht ze houden op voorwaarde dat ze in hun kooi bleven.
Op een dag komt hij in het hotel in een zaal terecht met allemaal heksen,inclusief de Opperheks. Ze hadden een soort vergadering. De heksen moesten alle snoepwinkels in Engeland opkopen en de snoepjes vullen met FORMULE 86 MUIZENMAKER TIJDDRANK. Een groene vloeistof die na negen uur de kinderen laat veranderen in een muis.
Als voorbeeld had ze een jongetje al een reep gegeven met de TIJDDRANK erin en ervoor gezorgd dat op het moment dat hij in een muis zou veranderde naar de zaal zou komen.
Aan het einde van de vergadering ruikt één van de heksen hondenpoep. De ik-figuur wordt gevangen en zonder pardon veranderd in een muis.
Samen met Bruno (het jongetje dat al eerder in een muis veranderd was) gingen ze naar oma om raad.
De kamer van de Opperheks was precies onder die van de hoofdpersoon, en oma liet hem in een halfgebreide sok naar beneden zakken om wat van de toverdrank te stelen.
Het lukte met veel omwegen om een flesje te bemachtigen, en als muisje ging hij met de toverdrank naar de keuken om de heksen in muizen te laten veranderen door de toverdrank in hun soep te doen.
De ouders van Bruno willen eerst niet geloven dat Bruno in een muis is veranderd, maar uiteindelijk komt zijn vader erachter dat het toch wel zo is. Oma vertelt hem wie het gedaan heeft en hij stapt in de eetzaal op de Oopperheks af. Maar voordat hij haar kan aanspreken, veranderen alle heksen in muizen, door de toverdrank.
Toen dit alles gebeurt was gingen ze terug naar Noorwegen, en oma had uitgezocht waar de Opperheks gewoond had (via de politie die het paspoort van de Opperheks gevonden hadden). Er zou daar vast een nieuwe Opperheks komen.
Het boek heeft een open einde, want oma en de hoofdfiguur maken allerlei plannen om de heksen uit te roeien, maar of het inderdaad gaat lukken……


Geen opmerkingen:

Een reactie posten